Alerta cutremur Vrancea

Alerta cutremur Vrancea

Alerta de cutremur Vrancea si informatica …Ce legatura au…? Au…

Pentru ca subiectul zilei (saptaminii) este in mod clar Cutremurul din Vrancea si verii lui mai mici si mai multi …roiul seismic din Izvoarele-Galati, fiind specialist in domeniu, imi permit sa va fac cunoscut ca:

poza_informareseismica-exista deja 2 aplicatii pentru iphone si in curind si Android, lansate de Institutul Roman de Seismologie Aplicata, ce pot fi foarte utile in situatie de risc seismic avansat.

Citeva observatii personale pe tema subiectului:

Cutremurele sunt fenomene naturale normale, cu o anumita specificitate in zona Romania si in mod deosebit zona Vrancea, unde focarul principal (Hipocentrul) se afla la o adancime cuprinsa aproximativ intre 70 si 190 km, pe verticala zonei epicentrale.

Cum majoritatea dintre cititorii acestor articole au o formatie tehnica, sau macar inclinatii spre aceasta latura, le va fi usor sa conceptualizeze diferenta intre un cutremur de profunzime, al carui focar se afla la 140 km (tip Vrancea)  si un cutremur de suprafata (tip Izvoarele- Galati) unde focarul se afla doar la citiva km adincime.

Intersectia conului (avand virful in focar) cu scoarta terestra (vezi schema de mai jos), creaza zone circulare de impact, cu raza atit de diferita ca ordin de marime, incit vorbim aproape complet despre altceva,  fara sa stim la aceasta ora daca exista sau nu legatura reala intre cele 2 fenomene (ramane de vazut).

Cutremurul in sine nu creaza in zona Romaniei fenomene conexe gen tzunami sau ruperi  tectonice de suprafata si in acest caz, nu produce direct decit efecte psiho-comportamentale,  normale in situatii de stress.

Adevarata problema este insa comportarea constructiilor, instalatiilor si retelelor, de a caror calitate , fiabilitate si rezistenta la soc seismic depindem in totalitate, in caz de miscare seismica majora (peste 6 grade Richter).

1-adancime-001

 

In concluzie:

 • cutremurul nu este periculos, el ca fenomen natural nejucind decit rol de trigger (tragaci-declansator) si revelator al slabiciunilor, nepasarii si  mai ales al necunoasterii umane …
 • tot factorul uman este problema.
 • si iata ca ne intoarcem vrind-nevrind tot la informare si informatie ca si concept.

Hai sa schimbam un pic ceva in acest domeniu…

Azerty.ro

 

Informarea seismica cu programele mentionale este valabila doar in cazul activarii serviciului « Alerta Cutremur Vrancea » -vezi aici conditiile. Serviciul este platit, insa in cazul institutiilor sau a persoanelor interesate direct, pretul este modic.

Puteti downloada aplicatia pentru iPhone de pe AppStore, de aici.

IMPORTmzl.unzbhumt.320x480-75ANT!

Pentru ca aplicatia foloseste acum sistemul Apple de “Push Notification” ESTE FOARTE IMPORTANT SA AVETI PUSH NOTIFICATION ACTIVAT!
Prima oara cand deschideti update-ul, aplicatia va va solicita permisiunea de a trimite “push notifications”. ESTE FOARTE IMPORTANT SA APASATI OK!
Daca nu ati facut-o la prima deschidere, PUTETI SA ACTIVATI NOTIFICARILE din iconul “Settings”/apoi “Notifications”/apoi “Alerta Vrancea”/ Notification Center pe ON.

 

Aplicatia ALERTA CUTREMUR VRANCEA va alerteaza despre iminenta unui cutremur (cu 25-30 de secunde pentru Bucuresti- pentru restul locatiilor vizualizati harta) inainte ca acesta sa se simta in locul in care va situati.

Vezi tabelul cu locatiile si timpii de preavertizare aici.

Sistemul de preavertizare a functionat impecabil in timpul seismului de 5, 5 grade din aceasta dimineata (6 octombrie 2013).

mzl.hamgxepn.320x480-75Daca alarma automata se declanseaza pe telefonul dvs. va recomandam sa actionati imediat si sa va deplasati, impreuna cu celelalte persoane din incapere, intr-un mod calm si organizat, catre cea mai apropiata iesire.

Ascensorul este interzis cu desavirsire.

Nu utilizati scarile in cazul in care nu puteti sa iesiti in intervalul de timp critic pentru locatia Dumneavoastra-etaje superioare, timp lung de deplasare, etc.

In aceste cazuri si in situatia in care cutremurul deja s-a declansat, nu mai parasiti cladirea, iar solutia optima de protectie este metoda “triunghiului vietii”.

Dezvoltata de Doug Copp, managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), metoda de supravietuire “triunghiul vietii” poate creste sansele de supravietuire in caz de cutremur pana la 100%.

Denumirea metodei vine de la spatiul cu acelasi nume creat in imediata apropiere a obiectele de mobilier mari care, in eventualitatea prabusirii tavanului, formeaza intre acesta si podea un triunghi de siguranta in care o persoana poate fi protejata.

Cu cat obiectul are o dimensiune mai mare, cu atat se va compacta mai putin si deci golul de siguranta va fi mai mare, astfel incat va creste probabilitatea ca persoana care il ocupa sa nu fie ranita.

Instructiuni in caz de cutremur
Metoda sfatuieste sa:

– mergeti langa un obiect voluminos (o canapea, un pat, un dulap etc.) care va lasa un gol in imediata sa apropiere si sa va intindeti la baza lui (niciodata sub el);

– daca seismul va prinde in pat, pe timp de noapte, rostogoliti-va pe jos din pat. Un gol de siguranta va exista in jurul patului.

– evitati sa va adapostiti sub tocul usii deoarece acest spatiu ofera cea mai mica rata de supravietuire in cazul unui cutremur;

– niciodata nu folositi scarile in timpul unui cutremur. Acestea se leagana separat de cladire si cele doua se vor lovi reciproc pana la prabusirea scarilor. De asemenea, chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, deci nu le utilizati pana nu sunt verificate indeaproape.

– va pozitionati pe cat posibil cat mai aproape de zidul exterior al cladirii

– daca sunteti surprins de cutremur intr-un autovehicul, nu ramaneti in masina, ci iesiti afara si intindeti-va langa vehicul. Masinile formeaza, in general, goluri de aproximativ 1,5 metri in jurul lor.

Va urez sa nu fie nevoie sa utilizati niciodata aceste sfaturi !

Mai multe informatii competente de aici.

Post author

Am sa revin....

There are 6 Comments

 1. Posted by criss266 Reply

  Frumoasa prezentarea, buna aplicatia, dar pentru mine este nula daca este noaptea, am un somn super, nu prea aud telefonul la acea ora, deci pot muri linistit.
  Nici cutremurul din aceasta noapte nu l-am simtit, cred ca leganandu-ma, imi aprofundeaza somnul si mai mult.

  Ideea e buna, normal aceasta aplicatie trebuia sa fie la liber, adica ar fi trebuit sa fie cumparata de statul Roman si distribuita gratuit, caci pentru o frunza da 1 milion de euro, dar pentru ceva util, nici nu-i intereseaza, desi nu ar fi costat atat, spun asta pentru ca tine de siguranta cetateanului.

  • Posted by neXus Reply

   Dahhh tu in ce tara te crezi ?!

   Nu te uiti la filme gen fantezie/sci-fi…Cine are bani, traeste…asa…in caz de-o punem de un sfarsitul lumii ceva :D

   • Posted by criss266 Reply

    Am precizat cum ar trebui sa se intample, nu cum este real, tocmai ca daca se va intampla ce am zis, intradevar vom trai vremuri SF.

    Oricum, in caz de o calamitate, nu mai conteaza bani, tot sistemul va cadea, anarhia va fi la putere, cine e mai tare sau mai rapid, precum si mai viclean, va reusi sa supravietuiasca.

 2. Posted by weekend04 Reply

  Sistemul are abonati permanenti, gen locatii industriale cu risc major. acolo unde citeva secunde reprezinta pragul dintre normalitate si dezastru…doar ca ei sunt avertizati cu 2 minute inainte iar interventiile sunt automate, chiar daca sunt uneori alarme false…pentru oamenii simpli insa, o implementare pe scara larga ar putea duce la o panica ce poate fi cu mult mai periculoasa decit efectele seismului propriu-zis…asa ca, din punct personal de vedere,cu exceptia educatiei pe scara larga a populatiei si aducerea la cunostinta a conceptelor moderne gen ,,triunghiul vieti” precum si repetarea pina la automatism a comportarii in caz de seism, altceva nu trebuie decit sa ne rugam ca inginerului care a construit blocul tau sa nu ii fi nascut nevasta in ziua receptiei si nea Ghita sudoru sa nu fi fost beat cind a sudat armatura de la coltul camerei tale…in rest …ce vrea Doamne, Doamne. :)

 3. Posted by None Reply

  Va rog faceti un articol despre PS si XBOX , si despre jocurile acestora , please!

 4. Posted by criss266 Reply

  E mai greu de facut asa ceva, cand nu ai aparatul in casa.

Leave a Reply